HomeNOVOSTIBIHMilorad Dodik: Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu

Milorad Dodik: Bosna i Hercegovina nema pravo na imovinu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da država nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao “imovine Republike Srpske”.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko Distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko Distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.

On je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH, unitarizacije.

“Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik, te ponovio i da “OHR i visoki predstavnik ne postoje”.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments