HomeNOVOSTIBIH„MILORAD JE ISTI, SAMO SU SAGOVORNICI NOVI”: Dodik je na referendum do...

„MILORAD JE ISTI, SAMO SU SAGOVORNICI NOVI”: Dodik je na referendum do sada pozvao 40 puta, a prvi put…

..je to glasno izgovorio 2006. godine.

Ima plan, nema plan. A u rukavu uvijek spreman isti as – otcjepljenje, nezavisnost, referendum. Svaki put druga riječ, ali značenje isto. Isti nije rok. Posljednji je 2030. godina. Do tada će, tvrdi Dodik, Republika Srpska biti nezavisna. Kaže, ne boji se sankcija.

“Mi govorimo o otcjepljenju kao o rješenju koje će se samo od sebe nametnuti, imajući u vidu da u Bosni i Hercegovini ništa ne može da se dogovori. Ali mi nemamo nikakav plan i niko nije napravio nikakav plan”, kaže Dodik.

Samo dva sata kasnije plan, čini se, postoji. A postoji i rok. Novi: “Gdje je RS 2030. godine? Ja vjerujem da ćemo mi biti nezavisna država”, rekao je Dodik.

“Mile Dodik nekome da govori o referendumu je besmisleno, jer to je pet puta iskoristio, a to nije održao”, ističe politički analitičar Dušan Janjić.

Pet puta osam! Da budemo konkretni. Dodik je na referendum do sada pozvao 40 puta. Želju za otcjepljenjem prvi put glasno je izgovorio 2006. No, 15 godina kasnije karta i dalje ista. Isti i Dodik. Samo sagovornici novi.
“Da li je to opozicija u RS-u, da li su to partije u Federaciji, da li je to međunarodna zajednica, nije ni važno. Prosto, bilo bi dobro da je neko drugi krivac jer je jasno da ni njemu ne odgovara ovakvo stanje”, ocjenjuje sociolog Srđan Puhalo.

Ali ga ponavlja. Pa, tako i blokade. Dan radi, dan ne radi. Dan se pravda.

“Moje ili učešće naših predstavnika na sastancima u Sarajevu ne znači deblokadu”, poručuje.

Sastanci možda ne, djela, ipak, znače.

“Usvojili smo odluku o privremenom finansiranju. Tegeltija je išao na sastanak s Merkel u Albaniju. Otvaramo most s prvom ženom EU. Ja ne vidim tu neke velike blokade. Tu se, ustvari, sva ta opasna retorika koju možemo čuti od Milorada Dodika pokazuje kao pucanj iz prazne puške”, ističe Puhalo, piše FTV.

I pucaće u prazno, još. Barem do narednih izbora. Prema paroli zavadi pa vladaj. Uznemiri narod, pa ga onda štiti. Od neprijatelja, jer ih je, prema Dodikovoj priči, mnogo. Njih više, a on jedan. Čuvar RS-a. Recept davno isproban. Pitanje je samo ima li barem taj recept, ako već nema referendum, rok trajanja?

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments