HomeNOVOSTIBIHMinistar “savjetovao” Dodika kako da povuče Zakon o odobrani

Ministar “savjetovao” Dodika kako da povuče Zakon o odobrani

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić kazao ja da, ukoliko nastavimo ovim tempom, država će za 10 godina postati članica NATO-a. U Pressingu je ponovio kako su Oružane snage BiH spremne već sutra postati dio Sjevernoatlantskog saveza.

Kako se provodi Program reformi?

Prošlogodišnji Program reformi je dobio veliku podršku od svih 30 članica NATO saveza. Odavno nisam doživio tako čvrstu podršku za nastavak našeg puta ka NATO integracijama. Nakon toga, nažalost, zbog blokada institucija nismo poslali Program reformi za ovu godinu. Poslije silnih opstrukcija predsjedavajućeg Tegeltije, koji je Program reformi stavio na dnevni red, skinut je dva dana nakon Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida. Svi su u Briselu upoznati sa stvarima koji se dešavaju ovdje. Mi u mom resoru radimo kao da je dostavljen. I pravimo Program reformi za sljedeću godinu.

OS BiH su već sutra spremne postati članica NATO-a, osim neadekvaten opreme. Sada ostaje ono političko pitanje.

Vaš komentar na pitanje hrvatskog ambasadora u vezi sa gradnjom aerodroma u Trebinju?

Hrvatski ambasador je pitao ministricu Turković šta ćemo učiniti da spriječimo izgradnju aerodrom. Ona je rekla da je trenutno spor. Ne znam iz kojeg razloga je to pitao, ali bi bilo lakše da je Plenković direktno na Brdu kod Kranja to pitao Vučića.

Šta kažu iz NATO-a, koja su predviđanja za ulazak BiH?

Ima tu više kombinacija, ali realno ovim tempom – za jedno 10 godina.

Bez obzira na vojnu neutralnost RS?

To je odluka NSRS-a koja nije mjerodavna. Sve bitne državne institucije su donijele odluke da mi postanemo članica NATO-a. To se nikada nije promijenilo.

Dodik kaže da će povući saglasnost sa Zakon o odbrani?

On može povući taj zakon na sljedeći način – ima Parlamentarnu skupštinu BiH, koja ga je i izglasala, i neka povuče Zakon o odbrani. Neka izvoli.

Vučićeva izjava da ga brine situacija u BiH?

Čuo sam se sa ministrom Stefanovićem sa kojim sa imao vrlo kulturan razgovor. Mnogo je veća hajka iz RS zbog otkazivanja ove vježbe. Bez obzira na sve “poremećaje” u regiji siguran sam da moramo razgovarati i sarađivati. To nas pritiska i NATO-a i EU.

Ozbiljni analitičari upozoravaju da Rusija želi izazvati novi sukob?

Nesumnjivo. Svi koji sanjaju napad na ovu zemlju neka znaju da će dobiti odgovor. Ove snage su u mnogo težim uslovima odbranile zemlju. I 90 posto sam siguran da nećemo biti sami, kao prošli put.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments