HomeNOVOSTIBIHTO SE I IZ NJEMAČKE DOBRO VIDI: "Hrvati u BiH su, zapravo,...

TO SE I IZ NJEMAČKE DOBRO VIDI: “Hrvati u BiH su, zapravo, privilegovani”

“Srpski i hrvatski političari, orijentisani nacionalistički, žurno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Iako je EU to registrovala, nedostaje adekvatan odgovor”, piše TAZ.

Njemački list Tageszeitung (TAZ) u najnovijoj je analizi, između ostalog, navodi da je reakcija na Zakon o zabrani negiranja ge**cida, to da su svi Srbi povučeni iz institucija BiH i Parlamenta. Oni traže, uz podršku Rusije i Kine, ukidanje funkcije visokog predstavnika i zajedničkog suda. Dodik traži i povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS, opisuje situaciju novinar TAZ-a.

„Želi li Dodik time otcjepljenje RS-a, koje stalno traži, provesti oružjem? Već godinama ruski oficiri vojno obučavaju srpske p**icajce pod plaštom borbe protiv te*o*izma. To nije prošlo neprimijećeno u NATO-u. Tokom jednog vojnog manevra ovoga ljeta, američke trupe su prošle kroz Banjaluku”, navodi TAZ.

List primijećuje i da hrvatski nacionalisti rade na destabilizaciji BiH kao i da se njihov vođa i šef HDZ-a Dragan Čović stalno žali kako su Hrvati u entitetu Federacija BiH potlačeni.

„U stvarnosti su Hrvati privilegovani i imaju u institucijama BiH puno više mjesta nego što im to proporcionalno pripada. Čović traži Izborni zakon u interesu svoje nacionalističke partije HDZ”, piše TAZ, napominjući i da se hrvatski predsjednik Milanović proglasio predsjednikom svih Hrvata, pa time i onih iz Bosne i Hercegovine.

Njemački list konstatuje da je BiH „poput seizmografa” kada je u pitanju razvoj događaja na Balkanu i dodaje: „Naravno da oni u Briselu i Berlinu to dobro znaju. Zna se da Rusija pokušava spriječiti proširenje EU-a, a prije svega NATO-a i podržati nacionalističke snage ne samo „srpskog sveta” već i one u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Postoji opasnost i da bi konferencija o Balkanu, koja danas počinje u Sloveniji, mogla podcijeniti najnoviji razvoj situacije na Balkanu.”

Na to, kako primjećuje dalje TAZ, ukazuju nedavne posjete Angele Merkel i Ursule von der Leyen regiji. „Obje političarke su dale do znanja da u Vučiću vide pouzdanog partnera. Predstavnici demokratske opozicije na to gledaju sa zabrinutošću. To ih podsjeća na ponašanje međunarodne zajednice pred rat ‘90-ih, kada se udvarala Miloševiću. Ono malo opozicionara, koji su u Vučićevom diktatorskom režimu još javljaju za riječ, su zgroženi”, konstatuje TAZ.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments