HomeNOVOSTIBIHMUSTAFA CERIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Sada kada Dodik želi ukinuti Oružane snage, odmah...

MUSTAFA CERIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Sada kada Dodik želi ukinuti Oružane snage, odmah treba ukinuti…“

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH i bivši kandidat za člana Predsjedništva BiH Mustafa Cerić oglasio se na društvenim mrežama.

Mustafa Cerić u “pismu” upozorava na „nerazumno užurbano ponašanje Milorada Dodika u koordinaciji s Beogradom, koji ciljano izaziva i djelomično kontrolira krize u Crnoj Gori i na Kosovu, upućuje na mnoge spekulacije o Dodikovim krajnjim namjerama u Bosni“.

Jedna od tih spekulacija, koju je Cerić, navodno, čuo od prijatelja, je da Dodik ima namjeru da u sjevernoj Bosni napravi „Sjeverni Dodikovac“ po uzoru na „Sjeverni Kipar“.

-Kao što je poznato „Sjeverni Kipar“ je de facto država, priznata samo od Turske, koja zauzima jednu trećinu otoka Kipra. Dijeli kopnenu granicu samo s međunarodno priznatom državom na Kipru, odnosno Republikom Kipar.

Nadalje, zlonamjerni spekulišu da je Dodikov nedavni poziv predsjedniku Erdoganu da posreduje u Bosni motiviran mogućnošću da ucjenjuje Tursku sa „Sjevernim Kiprom“, vjerujući da će Erdogan na to pristati, tvrdi Cerić te nastavlja:

-Naravno, to je suluda ideja, ali pošto u Dodika već odavno ne funkcionira zdrav razum i normalna logika, sve je moguće.

Odgovorni ljudi za suverenitet i teritorijalni integritet bosanske zemlje i države moraju predvidjeti sve Dodikove sulude ideje i na njih na vrijeme i adekvatno odgovoriti jasno i glasno.

Odgovor na suludu ideju o tome da Dodik ima namjeru praviti „Sjeverni Dodikovac“ u sjevernoj Bosni treba da bude zahtjev bosanskih političara da se ukinu oba bosanska entiteta – “federacija” i „republika srpska“ te da se ustanovi jedinstven suverenitet i teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine ili jednostavno “Republike Bosanske”, po uzoru na sve republike i države u Europi i svijetu.

Dosada nisam čuo nijednog bosanskog političara da je javno izustio taj zahtjev ili tu mogućnost?

Mislim da je sada, nakon Dodikove najave da će ukinuti Oružane snage Bosne i Hercegovine kako bi pravio svoju srpsku vojsku te da će ukinuti i sve druge bosansko-državne institucije, uključujući i ured Visokog predstavnika za Bosnu, došlo vrijeme da se Dodiku odmah adekvatno odgovori sa zahtjevom da se ukinu oba bosanska entiteta kako bi se pristupilo obnovi normalnog rada državnog bosanskog parlamenta i svih drugih državnih institucija bosanske države, kao što je to svugdje u svijetu.

To je, apsolutno, legitiman zahtjev bosanskih građana, koji nisu opterećeni ni nacionalizmom ni šovinizmom, već imaju zdrav razum i prirodnu logiku da u zemlji, koja se ubraja kao najbolje mjesto za življenje od pet posto najbolje životne sredine na Zemljinoj kugli, imaju prirodno pravo da se osjećaju sigurno, sretno i zadovoljno i kao pojedinci i kao narodi bez ciljanog prebrojavanja krvnih zrnaca, piše Cerić.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments