HomeNOVOSTIBIHNakon razgovora u OHR-u: “Poručuju nam da građani što češće izlaze na...

Nakon razgovora u OHR-u: “Poručuju nam da građani što češće izlaze na proteste”

Grupa građana okupila se danas u blizini zgrade OHR-a u Sarajevu tražeći od visokog predstavnika da zaštiti ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Nakon mirnog protesta ušli su u zgradu OHR-a na razgovor. Visoki predstavnik Christian Schmidt nije bio prisutan, ali razgovor je protekao sa njegovim savjetnicima.

Seida Čavčić, jedna od predstavnika građana nakon sastanka u OHR-u kazala je da su im se zahvalili i da su iznenađeni da su građani došli da razgovaraju sa njima.

“Pričali smo o Izbornom zakonu, Tužilaštvu… Zaključili su da sve što smo mi rekli kao građani da i Schmidt ima isto mišljenje i da će raditi na ovim našim zahtjevima. Poručuju nam da građani što češće izlaze na proteste. Iznenađeni su da smo izašli i zahvalni što su mogli da čuju i da razgovaraju sa građanima. Mole da nastavimo i da dođemo pred OHR. Pozvali smo Scmidtha da izađe i razgovara sa građanima, i da ona slika koju mu političari serviraju nije prava slika“, rekla je Čavčić.

Još jedan predstavnik građana se obratio, kazavši da je susret prošao vrlo zadovoljavajuće.

Odgovornost međunarodne zajednice
“Oni su čak istakli da su razočarani što ovakvih protesta nema više i da očekuju da čuju glas građana, jer stalno slušaju glas političara. I Miro Lazović je bio da neko ne bi politizovao ovaj skup i stavove je iskazivao kao građanin. OHR će održati sastanak sa nevladinim organizacijama”, naveo je, dodajući:

“Vidjevši moj transparent na kojem piše “gospodin Schmidt ili radite ili odlazite”, rekli su da radi i da je riješio dvije važne stvari i da je to rješavao tiho iza očiju javnosti. Radi intenzivno i sada će pred Vijećem sigurnosti imati izvještaj i vidjet ćete neke rezultate. Dvije bitne stvari koje je riješio su Centralna banka i Zakon o finansiranju. Nisam zadovoljan što nismo sreli Schmidta ali obećano nam je čim se vrati u zemlju da ćemo organizovati sastanak”, naveo je.

Javnosti se obratio još jedan građanin koji je rekao da su ovi protesti bili itekako bitni.

“Visoki predstavnik je pokazao jednu ozbiljnost iako nije mogao biti sa nama, ovlastio je svoje savjetnike i mi smo prenijeli poruke. Za građane je vrlo važno da imamo vladavinu prava a da bismo imali moramo imati zaštićen ustavno-pravni sistem. Naglasili smo i da građani neće samo apelovati prema domaćim političarima, nego će u isto vrijeme tražiti odgovornost međunarodne zajednice”, istaknuo je.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments