HomeNOVOSTISVIJETOVA ZEMLJA DOBIJA NOVU PRESTONICU, NIČE POTPUNO NOVI GRAD! Vredi 50 milijardi,...

OVA ZEMLJA DOBIJA NOVU PRESTONICU, NIČE POTPUNO NOVI GRAD! Vredi 50 milijardi, čeka milione ljudi i još NEMA IME!

Njegova je svrha bila ublažiti problem prometne gužve i riješiti različite infrastrukturne izazove s kojima se Kairo suočava.

Izgradnja nove egipatske prijestolnice, koja ostaje neimenovana, započela je prije osam godina, a radovi procijenjeni na približno 50 milijardi dolara započeti su 2015. Nedavno su se pojavile snimke ogromnog gradilišta smještenog u istočnoj regiji Kaira.

Jedan od brojnih megaprojekata koje je pokrenula administracija predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija trenutno nosi naziv New Administrative Capital. Smješten 60 kilometara jugoistočno od Kaira, ovaj novi glavni grad dizajniran je za stanovanje od šest milijuna stanovnika i rješavanje problema prometnih gužvi i drugih infrastrukturnih izazova koji muče prenaseljeni Kairo.

Projekt kojim upravlja egipatsko Ministarstvo obrane ima za cilj centralizirati sjedište vlade u sigurnijem okruženju. Plan uključuje postavljanje 6000 kamera i izgradnju novih zgrada parlamenta, ministarstava i drugih vladinih objekata, kao i veleposlanstava.

Najnoviji grad u Egiptu već je izgradio brojne građevine značajne veličine i stasa. Iconic Tower, visok gotovo 400 metara, najviša je zgrada u Africi. Osim toga, postoji nekoliko zgrada ministarstava, predsjednička palača, škola, bolnica i džamija. Unatoč skorom završetku projekta, egipatska vlada suočava se sa sve većim dugom. Dok su se neki pojedinci počeli seliti u novi grad, nekoliko stanovnika Kaira tvrdi da si ne mogu priuštiti život u njemu. Postoje planovi za povezivanje nove administrativne prijestolnice s Kairom linijom podzemne željeznice.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments