HomeMAGAZINOVAKO SE NAJČEŠĆE KRADU AUTOMOBILI U REGIJI, NAJVIŠE U VELIKIM GRADOVIMA! Obratite...

OVAKO SE NAJČEŠĆE KRADU AUTOMOBILI U REGIJI, NAJVIŠE U VELIKIM GRADOVIMA! Obratite pažnju u tržnim centrima, a ovo je način ZAŠTITE

Tijekom stručnog izlaganja otkriveno je da se najviše krađa automobila događa u Srbiji. Dodatno, stručnjak je dao uvid u to kako se pojedinci mogu zaštititi od takvih incidenata.

Ako ste vlasnik automobila i vaše vozilo ima alarm, velika je vjerojatnost da će ga netko pokušati ukrasti. Iako alarm može poslužiti kao upozorenje, brojni automobili nemaju nikakav drugi oblik zaštite. Policija bilježi pad ove statistike u glavnom gradu za čak 28 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali jedna žalosna činjenica ostaje ista: vozači lopovima i dalje olakšavaju krađu vozila ostavljajući ključeve u bravi.

Boško Sekulović, voditelj Odsjeka za prevenciju prekršaja Uprave beogradske policije, objasnio je da se ovakva razbojništva često događaju na području Beograda, posebno u blizini objekata poput trgovina, ljekarni i škola u kojima vlasnici automobila nakratko ostave svoja vozila bez nadzora. . Tijekom tih kratkih trenutaka kriminalci zgrabe priliku da uđu u vozilo i odvezu se s njim.

U slučaju krađe vozila ključno je da vlasnik odmah obavijesti nadležna tijela te im da detaljan opis i sve bitne podatke. Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da se 67 posto ukradenih vozila, odnosno 80 posto vozila odvedenih s ključem u bravi, na kraju pronađe. Unatoč ovim pozitivnim statistikama, službenici za provođenje zakona pozivaju vozače da sigurnost vozila ne shvaćaju olako. “Stalni problem koji smo primijetili je krađa vozila ometanjem signala za zaključavanje. To se često dešava na velikim parkiralištima i trgovačkim centrima, gdje vozači nakon upotrebe ključa zanemaruju da provjere da li je njihovo vozilo dobro zaključano”, pojasnio je Sekulović. .

Postoje različite metode koje građani mogu koristiti kako bi smanjili mogućnost da im vozilo bude ukradeno. Najčešće metode uključuju ugradnju mehaničke zaštite i alarmnog sustava. Osim toga, satelitsko praćenje automobila je još jedna opcija. To uključuje ugradnju odašiljača u automobil koji prima satelitsku sliku i prenosi informacije poput preciznih GPS koordinata i točne lokacije vozila. U nesretnom slučaju da je automobil ukraden, vlasnik može pratiti njegovo kretanje putem aplikacija koje se povezuju s automobilom, povećavajući vjerojatnost da će ga pronaći i vratiti. Milan Stepanović, urednik portala “kasko-osiguranje.rs”, istakao je važnost korišćenja ovih metoda za očuvanje svog vozila.

Prema riječima sugovornika, jedan od najučinkovitijih načina zaštite vozila je dobivanje kasko osiguranja koje štiti od mnoštva opasnosti poput požara, poplava i sudara. Međutim, važno je napomenuti da takvo osiguranje ne jamči nužno zaštitu od krađe, stoga je imperativ biti na oprezu prilikom sklapanja ugovora. “Prilikom sklapanja ugovora o osiguranju važno je zahtijevati da rizici krađe budu pokriveni policom kasko osiguranja. To je ključni element ugovora o osiguranju. Većina osiguravajućih društava, gotovo sva, zahtijevaju posjedovanje dva ključa, originalnog i rezervni jer bez oba ključa neće priznati krađu auta”, objasnio je Stepanović.

Uz gore navedene mjere zaštite, najbolji način da se izbjegne krađa je da se za nju ne daju dodatne mogućnosti. Preporuča se suzdržati se od ostavljanja vrijednih stvari u vozilima i izbjegavati parkiranje na slabo osvijetljenim mjestima bez video nadzora. U prigradskim naseljima nužno je osigurati parkiranje vozila u sigurnim dvorištima.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments