HomeNOVOSTIBIHPahor: Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica je...

Pahor: Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica je EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izrazio je zabrinutost zbog nekih izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu u posljednje vrijeme i naglasio da se na to može odgovoriti jedino ubrzanjem procesa proširenja EU na taj region. “Zabrinut sam zbog nekih procesa na Zapadnom Balkanu, danas još više zbog nekih izjava koje možemo da čujemo i mislim da na njih možemo da odgovorimo samo brzim, uspješnim širenjem Evropske unije na taj dio Evrope”, rekao je Pahor poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
On je rekao da je uvijek bio i da ostaje privržen ulasku Zapadnog Balkana u EU, da je to važno za blagostanje ljudi u tom regionu kao i u EU, a da u posljednje vrijeme postaje odlučujuće za mir i bezbjednost.

Slovenački predsjednik je rekao da u posjlednje vreme upozorava da je proces uključivanja Zapadnog Balkana u EU suviše spor i da zbog toga ponovo jačaju politički nacionalizmi i izjave o promjenama granica koje ugrožavaju mir i bezbjednost u regionu.

„Jedini odgovor na rast nacionalizma i ideje o promjeni granica na Zapadnom Balkanu jeste proširenje Evropske unije i tu EU ima odgovornost da se tome posveti bolje nego što se tome posvećuje sada. Radi se o pitanju mira i bezbjednosti, to mogu da budu ireverzibilni procesi zato treba biti brižan, sada, danas“, rekao je Pahor i dodao da je zato danas u Beogradu.

Rekao je da se on i Vučić slažu da ako bi u kratkom vremenu EU uspjela da otvori svoja vrata za sve narode i države u ovom regionu ne bi više bilo misli o jačanju nacionalizama i misli o promjeni granica.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments