HomeNOVOSTIBIHPodnesena krivična prijavu protiv Šefika Džaferovića

Podnesena krivična prijavu protiv Šefika Džaferovića

Hrvatska republikanska stranka (HRS) podnijela je krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića zbog, kako je navedeno, izazivanja mržnje i netrpeljivosti.

Kako su naveli, Džaferović je 17. novembra u Jablanici izjavio kako iza Armije BiH nisu ostale masovne grobnice i logori, te su dodali da to “nije istina jer postoji više pravomoćnih presuda koje potvrđuju baš suprotno”.

“Budući da se radi o eklatantnom kršenju Članka 145a St. 3 KZ BiH, podnesena je Tužiteljstvu BiH kaznena prijava protiv njega, koju potpisuju dužnosnici HRS-a na čelu sa Slavenom Ragužem.

Činjenica da prijavljena osoba obnaša funkciju Člana Predsjedništva predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo kazneno djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Člankom 145a St. 7 zakona.”, navode iz HRS.

Optužili su Džaferovića da je jedan od onih koji ne samo negira zločine počinjene od strane ARBiH, nego kako su naveli, “glorificiraa vojne „uspjehe“ iste u mjestima gdje su ljudi mučeni, silovani i ubijani samo zbog nacionalne i vjerske pripadnosti sudjeluje i dan danas u tim z**činima”.

Radiosarajevo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments