HomeNOVOSTIBIHPotvrđeno / Prekid bojkota: Tegeltija zakazao sjednicu Vijeća ministara BiH!

Potvrđeno / Prekid bojkota: Tegeltija zakazao sjednicu Vijeća ministara BiH!

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Telegtija zakazao je 43. sjednicu državne vlade koja je po njegovom nalogu odgođena 29. jula ove godine.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje, sjednica je zakazana za 4. novembar u 12 sati.

Neslužbeno, na sjednici bi trebalo, uz ostalo, biti razmatrano i pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) i njegovo slanje u NATO sjedište.

Nisu poznate okolnosti pod kojima se desilo reteriranje kadrova iz Republike Rrpske, ali je vrlo izvjesno da je to posljedica međunarodnih pritisaka koje trpi lider SNSD-a Milorad Dodik. On je u međunarodnim krugovima označen glavnim i odgovornim akterom bosanske krize koja prijeti potpunom eskalacijom.

Podsjećamo, posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana je 22. jula ove godine, samo dan prije nego što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune o Kaznenom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje ge**cida.

Otkazivanje sjednice Vijeća ministara došlo je nakon otkazivanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i sjednice Doma naroda BiH.

Ovo je za javnost u BiH očekivan scenarij zbog najavljenog bojkota stranaka iz eniteta RS da učestvuju u radu državnih institucija.

Dogovor o tom koraku postignut u julu ove godine na sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS.

Kako je navedeno, povod za to okupljanje u Banjoj Luci bila je upravo odluka bivšeg visokog predstavnika da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja ge**cida.

Među pet zaključaka sa sastanka na kojem je prisustvovao i Milorad Dodik, izdvaja se onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija Bosne i Hercegovine.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments