HomeNOVOSTIPOLITIKAPutin zvanično iznio ruske uslove za mir s Ukrajinom: "Ako to ispune...

Putin zvanično iznio ruske uslove za mir s Ukrajinom: “Ako to ispune odmah zaustavljamo rat”

Tijekom susreta s visokim diplomatima u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost Rusije da se uključi u pregovore s Ukrajinom pod posebnim uvjetom. Putin je izjavio da ako Ukrajina odustane od svojih težnji da se pridruži NATO-u i ukloni svoje trupe iz četiri regije na koje Rusija polaže pravo, Rusija će zaustaviti neprijateljstva i pokrenuti mirovne razgovore.

Prema Putinovim riječima, za iniciranje primirja i početak pregovora nužno je da se ukrajinske trupe u potpunosti uklone iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz regija Zaporožje i Herson. Konkretno, te se trupe moraju povući s cijelog teritorija tih regija unutar njihovih izvornih administrativnih granica u trenutku njihova uključivanja u Ukrajinu. Nakon što Kijev pokaže svoju spremnost da se pridržava ovih uvjeta i pokrene stvarno povlačenje trupa iz tih područja, uz službeno odustajanje od bilo kakvih planova za pridruživanje NATO-u, odmah ćemo zaustaviti neprijateljstva i uključiti se u diplomatske razgovore.

Priznajući složenost trenutne situacije, Putin je izrazio spremnost Rusije da se uključi u brze pregovore s Ukrajinom.

Kako bi to olakšao, spomenuo je da je Rusija spremna osigurati sigurno povlačenje ukrajinskih snaga.

“Sutra smo spremni uključiti se u pregovore, u potpunosti svjesni posebnih pravnih uvjeta. Unatoč tim uvjetima, postoje valjani subjekti, kako je navedeno u njihovom vlastitom ustavu, s kojima se možemo uključiti u produktivne razgovore”, rekao je Putin.

Ni na koji način se ne može vratiti legitimitet Volodimira Zelenskog jer je njegov predsjednički mandat došao kraju, naglasio je dalje.

Ruski predsjednik istaknuo je da je predsjednički mandat bivšeg ukrajinskog čelnika došao kraju, čime je doveden u pitanje njegov legitimitet koji se ne može vratiti nikakvim prijevarnim sredstvima.

Putin je izjavio da se, za razliku od ukrajinske izvršne vlasti, Verkhovna Rada (ukrajinski parlament) i dalje priznaje kao prava vlada. Nadalje je naglasio da je odluka o poništenju izbora pokazatelj karaktera trenutne administracije u Kijevu.

Odluka kijevskog režima da otkaže izbore služi kao jasna manifestacija njegove inherentne prirode, koja se može pratiti do oružanog državnog udara 2014. Ovo otkazivanje, koje je u suprotnosti s člankom 5. ukrajinskog Ustava, usko je isprepleteno s temeljima režima . Putin je istaknuo ustrajno pridržavanje vlasti tim akcijama.

Prema njegovoj perspektivi, u tijeku su napori da se preuzme kontrola nad vlastima unutar Ukrajine.

Prema Putinovim riječima, nesretno razdoblje u ukrajinskoj povijesti započelo je nasilnim preuzimanjem vlasti, neustavnim državnim udarom koji se dogodio 2014. Sadašnji režim u Kijevu izravna je posljedica ovog oružanog udara, a sada se povijest ponovila: Izvršna vlast u Ukrajini ponovno je protuzakonito oduzeta i zadržana, baš kao i 2014. godine.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments