HomeNOVOSTIBIHSADA BI BILO DOSTA: Novi američki ambasador u BiH otkrio ko će...

SADA BI BILO DOSTA: Novi američki ambasador u BiH otkrio ko će od bh. političara uskoro pod sankcije, pogledate šta je rekao pred Senatom (VIDEO)

Novi američki ambasador u BiH Michael J. Murphy pred američkim Senatom odgovarao je na pitanja o svome budućem radu u Bosni i Hercegovini.

Tako je Michael J. Murphy, između ostalog, kazao kako SAD podržava politiku otvorenih vrata NATO saveza i aspiracije BiH za pridruživanje tom savezu, a u isto vrijeme kritički nastupio prema ruskoj politici.

“Rusija ima drugačiju viziju BiH nego SAD. Oni prezentiraju viziju propale države s tenzijama koje ne jenjavaju. Moramo se boriti protiv ovog malignog utjecaja. Kina ima opet drugačiji pristup, oni svoju priliku vide u korupciji koja je sveprisutna u zemlji. Mi svoju priliku moramo gledati u borbi protiv te korupcije”, kazao je, između ostalog Murphy.

“Podržavam korištenje novih sankcija koje je predsjednik Joe Biden najavio. One podrazumijevaju da će etnonacionalisti koji nisu voljni provesti reforme platiti visoku cijenu zbog štete koju nanose interesima Amerike i građana Bosne i Hercegovine”, kazao je Murphy.

Murphyjeve riječi treba posmatrati u svjetlu izjave Gabriela Escobara da će ovlasti predsjednika Joea Bidena koristiti vrlo agresivno.

Podsjetimo, Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za euopska i euroazijska pitanja i novi izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan kazao je kako je prošle godine, predsjednik SAD-a Joe Biden najavio novi set alata za sankcije, posebno protiv korupcije, ne nužno protiv kriminalnih aktivnosti, već korupcije, te kako planiraju koristiti te ovlasti vrlo agresivno.

Pogledajte Murphyjevo obraćanje pred američkim Senatom.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments