HomeNOVOSTIBIHŠarović: Ne znam odakle je sada Dodik izvukao Erdogana, to nije dobar...

Šarović: Ne znam odakle je sada Dodik izvukao Erdogana, to nije dobar potez

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, komentarisao je za N1 sastanak Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, ali i posjetu i poruke američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

Smirivanje tenzija
Šta je Dodik tražio kod Erdogana jučer, upitali smo Šarovića.

“Šture su informacije. Ne vjerujem da je nešto spektakularno bilo na tom sastanku. Ne znam odakle je sada Dodik izvukao Erdogana da posreduje u krizi u BiH. Mislim da to nije dobar potez. Ne mislim da trojica lidera, pominje se tu Milanović, Vučić i Erdogan, trebaju da se uključe i riješe ovu krizu. Oni treba da se uključe u smirivanje tenzija, ali taj format, posebno sa Erdoganom, je neprihvatljiv”, istaknuo je Šarović.

Kazao je da smo vidjeli blijedu sliku iz Ankare, te da ne zna šta je Dodik htio da postigne sa time.

Komentarišući susret sa Escobarom, rekao je da je odaslao određene poruke, ali da ostaje tajnovito šta su to njegovi ključni aduti i šta će preduzeti.

Šta je rekao Escobar?
“Nije se izjašnjavao, izuzev što je naglasio da je to niz stvari koje će preuzeti ukoliko stvari ne bude išle u boljem pravcu, što asocira na to da ima jasne upute od onih koji su ga poslali”, naveo je.

U razgovoru sa njim i Borenovićem potencirao je nekoliko pitanja – evropski put BiH, Dejtonski mirovni sporazum i projekat “Otvoreni Balkan”, a o sankcijama je kazao sljedeće:

“O sankcijama je rekao da u BiH treba da se zabrinu oni koji su upleteni u ozbiljne korupcionaške afere i oni koji djeluju suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments