HomeNOVOSTIBIHSCHMIDT POSLAO PORUKU EU: “I građani i političari jedva čekaju bilo kakav...

SCHMIDT POSLAO PORUKU EU: “I građani i političari jedva čekaju bilo kakav signal koji će otvoriti put ka članstvu”

EU na samitu treba poslati jasnu poruku da je zainteresirana za evropski Balkan

Uoči samita lidera EU koji treba da se desi sljedeće sedmice Christian Schmidt je ovim predstavnicima poslao poruku kako je državama na Balkanu potrebno ohrabrenje na putu ka punopravnom članstvu.

– EU na samitu treba poslati jasnu poruku da je zainteresirana za evropski Balkan, rekao je Schmidt.

U posljednje vrijeme na Balkanu se dešava određeni porast tenzija, Schmidt navodi, ističući kako je nesaglasnost EU u pitanju davanja garancije zapadnom Balkanu za članstvo dovelo do toga, te da i građani i političari jedva čekaju bilo kakav signal koji će ih približiti. Schmidt poziva EU da učini konkretne korake radi približavanja zemalja zapadnog Balkana EU i poboljšanja uslova života stanovništva regiona.

Upozoravajući na stanje na Balkanu, a prije svega u BiH, Scmidt navodi da je potrebno povećati težnju da se rezultati postižu zajedno, a ne da budu ostavljeni sami u borbi protiv sve većih emigracija mladih i ekonomskih problema, prenosi swissinfo.ch.

– Postoji veliki broj dobro obrazovanih nezaposlenih ljudi na Balkanu, jer ne mogu da nađu posao, kao i onih koji su otišli u inostranstvo, da rade u Austriji ili Njemačkoj, dodao je Schmidt, prenosi Srna.

Cilj samita 6. oktobra je da se udahne novi život u proces proširenja bloka, ali taj proces ometa neslaganje zemalja EU u vezi s tim da li ona treba da potvrdi obećanje i ponudi članstvo u bloku BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments