HomeNOVOSTIBIHSchwarz-Schilling: Dodik nije ni svjestan šta čini, ovo je sada spašavanje mira

Schwarz-Schilling: Dodik nije ni svjestan šta čini, ovo je sada spašavanje mira

Predstavnici organizacija VKBI, HNV, SGV i Foruma parlamentaraca održali su danas press konferenciju sa bivšim visokim predstavnikom Christianom Schwarz-Schillingom, i uputili pitanja međunarodnoj zajednici.

Demokratski principi i bolji život
Reporteka N1 Adisa Imamović je pitala Schwarz-Schillinga – da je on visoki predstavik BiH kako bi zaustavio Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, te šta ako se novi visoki predstavnik ne obrati Vijeću sigurnosti UN-a?

“Želim reći da nigdje nije utvrđeno, zapisano, da PIC može da se blokira putem veta. Odluke se donose većinom glasova. To što ranije nije bilo u praksi da se nije tome pridavao veći značaj, smatralo se da PIC odlučuje u normalnim uobičajenim pitanjima i to je išlo tako sve dok se nije počela izdvajati Rusija, neslaganjem po određenim odlukama. To je šteta, za mir, za sam Dejton, što se ne slažu sa sasvim normalnim pitanjima koja znače bolji život ovdje, ali odluke u PIC-u se donose većinom”, istaknuo je Schwarz-Schilling.

Ukoliko bi se desilo da se visoki predstavnik ne obrati pred Vijećem sigurnosti i objasni situaciju, dodao je Schwarz-Schilling, onda on mora da se obrati PIC-u.

“Tamo moraju važiti demokratski principi, a ne veto da se ućutka visoki predstavnik. EU mora biti jasno da takva situacija nije u skladu s ljudskim pravima ni u skladu s Poveljom koja to tretira. Moralo bi se od PIC-a insistirati da glasaju o tom Izvještaju i da ga izglasanog predaju Vijeću sigurnosti i da se traži da se visoki predstavnik poziva da objasni svoj Izvještaj”, rekao je.

Siguran je da će članice EU zemalja glasati za njegov Izvještaj.

“Onda bi Vijeće sigurnosti UN trebalo odlučiti da da visokom predstavniku novi datum da iznese Izvještaj. Ako to ne bude, onda možemo reći da je to atak na svjetski demokratski poredak, a visoki predstavnik ima i drugih mogućnosti da reaguje”, istaknuo je.

“Moramo se trznuti, jer imaćemo još jednu izgubljenu generaciju”

Međunarodna zajednica, naveo je Schwarz-Schilling, uvijek pokušava da vodi pregovore, postiže dogovore, pokušava na taj način spriječiti ono čega se ovdašnje stanoviništvo plaši a to je rat.

“I taj strah je opravdan, Dodik nije ni svjestan šta on čini historiji i kako će se ovo što on čini odraziti na tok historije, ovo ovdje sada je spašavanje mira. Međunarodna zajednica ćutanjem pokušava spasiti mir, ali se grdno varaju. Historija je pokazala da to tako ne ide, ako diktatoru otvorite bilo koja vrata samo će gledati kuda će se provući i gdje će dalje ići, i ja se ne slažem s takvom politikom. Sada se moramo trznuti, jer imaćemo još jednu izgubljenu generaciju”, naglasio je Schwarz-Schilling.

Na današnoj press konferenciji obratili su se: Generalni sekretar VKBI i koordinator NGO mr.sc. Emir Zlatar, predsjednik Savjeta za ustavno pravna i društvena pitanja VKBI emeritus prof.dr. Kasim Trnka, predsjednik SGV Zoran Jovanović, dopredsjednik HNV prof.dr. Marinko Pejić, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović, predsjednica Društva za ugrožene narode sekcija BiH profesorica Fadila Memišević, i bivši visoki predstavnik u BiH profesor Christian Schwarz-Schilling.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments