HomeNOVOSTIBIHŠOKANTNA SAZNANJA DRAGANA MEKTIĆA: „Razvijaju se strategije zauzimanja Brčkog, radi se na...

ŠOKANTNA SAZNANJA DRAGANA MEKTIĆA: „Razvijaju se strategije zauzimanja Brčkog, radi se na tome, ukoliko dođe do sukoba…“

Mektić dodaje da uvijek kad je komplikovana politička situacija, kad su političke tenzije izuzetno visoke, neminovno se odražava na bezbjednosnu situaciju.

“Nemam informacije da neko negdje dijeli neko oružje i lično mislim da se to ne radi, ali sam poručio roditeljima da čuvaju svoju djecu”, istakao je Dragan Mektić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i bivši državni ministar sigurnosti, u emisiji Plenum FTV-a, te dodao:

“Iz iskustva znam da je u prošli rat išla sirotinja i bijeda. Ni Miloradova djeca, niti mnogih političara u to vrijeme koji su bili, djeca nisu išla u rat, bili su u inostranstvu. Ali da se razvijaju i prave strategije, da, to se radi. Radi se na tome, ukoliko dođe do sukoba, ko bi prije ovladao i na koji način strateškom taktikom zauzeo povoljniju poziciju. Ispostavilo se da je to najrealnije da se radi na Brčkom, tu je koridor.”

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka na Univerzitetu u Banjoj Luci, kaže da nema takve informacije, te da se na internetu može svašta naći.

“Očekujem da će kulminacija tenzija da se dogodi nakon što NSRS usvoji zaključke. I vjerujem da će sve ostati u domenu verbalnog. Zlo i naopako ako ode dalje. Ali ni SAD ni EU ni druge velike sile koje ne treba omalovažavati neće dozvoliti ovdje nikome da s nekom formacijom uđe u Brčko. Neće ti strani faktori, a niti će agencije koje djeluju po zakonu.”

Mektić dodaje da uvijek kad je komplikovana politička situacija, kad su političke tenzije izuzetno visoke, neminovno se odražava na bezbjednosnu situaciju.

“Ova politička situacija itekako utiče na bezbjednosnu situaciju u BiH i iskopava ratne sjekire.”

Ćeranić pojašnjava da sve što se događa, po retorici političara, podsjeća na ’90-e godine.

“Međutim, situacija u svijetu nije ista. Više ništa nije isto. Živimo u multipolarnom svijetu, u ravnoteži velikih sila koje uvažavaju jedna drugu. Ako dođe do ratnih sjekira ovdje, onda bi se ovdje reprizirala situacija iz Sirije gdje Rusija podržava jednu stranu, Kurde podržava Francuska, Izrael i drugi, a Islamska država imala je određenu podršku sa Zapada. I mislim da svi imaju to u vidu. Da ako ponovo dođe do sukoba Bosnu i Hercegovinu više niko ne sastavi. I zato mislim da će, upravo na iskustvu tom ratnom, teškom, krvavom po sve narode ovdje, doći do dogovora. EU nas ne želi. Nijednu zemlju sa Zapadnog Balkana. Prepušteni smo sebi da se dogovorimo. Nama je izlaz Dejtonski mirovni sporazum.”

“Onda smo mi u ogromnom problemu, onda mi nemamo nikakvu budućnost i perspektivu ovdje. Gdje ćemo mi, jel naša budućnost nije u EU? Mi smo dobili 14 prioriteta koje moramo da ispunimo i nismo ispunili nijedan”, zaključio je Mektić.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments