HomeNOVOSTIBIH“Srpski svet” koncept koji region čini nervoznim

“Srpski svet” koncept koji region čini nervoznim

Od kada je “srpski svet” prvi put pomenut u septembru 2020. sa Zapadnog Balkana upozoravaju da ta kovanica neodoljivo podsjeća na aspiracije zvanične srbijanske politike koje su početkom devedesetih odigrali ključnu ulogu u krvavom raspadu bivše Jugoslavije.

Na drugoj strani, iz Beograda tvrde da politička elita koja zemljom upravlja od 2012. nema teritorijalne aspiracije prema susjedima već da je riječ samo o brizi za srpske građane u državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Tobi Vogel, analitičar međunarodnog nevladinog Savjeta za politiku demokratizacije, skloniji je prvom tumačenju.

“Čini se da je to nastavak projekta ‘Velike Srbije’ Slobodana Miloševića, mada očigledno mirnim sredstvima i artikulacijom vizije predsjednika (Aleksandra) Vučića koja je već neko vrijeme evidentna u njegovim postupcima i politici – Vučiću kao vođi svih Srba”, kaže Vogel u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), analizirajući aspiracije lidera najmnogoljudnije zapadnobalkanske države.

“Osnovna ideja je da sve dok ‘Velika Srbija’ ostane san, ‘srpski svet’ može da je zamijeni, ili će Srbi morati da čekaju deceniju ili dvije dok ne budu mogli da žive u jedinstvenoj državi, ali će uvijek držati zajedno poseban duh ‘srpstva’. S obzirom na ono što se desilo devedesetih, jasno je da će to susjede Srbije uvijek činiti izuzetno nervoznim, sa dobrim razlogom – to je inherentno destabilizujuća ideja”, zaključuje Vogel.

Susjedi do sada nisu kreirali zajednički odgovor, niti je poznato da su na nekom od međunarodnih foruma zvanično tražili reakciju međunarodne zajednice. Najkonkretnija naznaka da bi se tako nešto moglo dogoditi do sada je stigla iz Hrvatske.

Milanović u akciji
Kada je u Zagrebu 16. septembra 2021. primio crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, hrvatski predsjednik Zoran Milanović je naveo da će njegov zadatak biti da zapadnim partnerima ukaže na prijetnje “srpskog sveta”.

Nakon što je sa istog mjesta Đukanović tu frazu označio kao eufemizam za velikosrpsku politiku, Milanović je dodao da će ukazivanje na to biti njegov zadatak na zapadnim forumima.

“Posebno ubuduće moj zadatak će biti, da svojim sugovornicima visoke i najviše razine na Zapadu, jer Crnu Goru vidim na Zapadu, skrenem pozornost na ove stvari o kojima u stvari znaju malo, i ne zanimaju ih. Tamo gdje vide utjecaj nekih stranih sila na svojim granicama, ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori. Nije da se prave da ne vide. Rado bi da im netko kaže i da im skrene pozornost. To je moj zadatak”, rekao je Milanović.

Ostalo je nepoznato kako su zapadni partneri reagovali na Milanovićeve stavove.

Opširnije na portalu RSE.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments