HomeNOVOSTIBIHSULJAGIĆ UPOZORAVA: BIH STOJI NA RUBU PROVALIJE, DODIK SE VEĆ POVUKAO IZ...

SULJAGIĆ UPOZORAVA: BIH STOJI NA RUBU PROVALIJE, DODIK SE VEĆ POVUKAO IZ DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA

Ako je Bosna i Hercegovina prije samo nekoliko sedmica bila u krizi, danas se može reći samo da stoji na rubu provalije, navodi u autorskom tekstu za Anadoliju Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

Od ove sedmice nema sumnje da Milorad Dodik, vodeći separatistički političar bosanskih Srba i nominalni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, planira pokrenuti nasilje. U stvari, stavio je sat na to prošle sedmice kada su se njegove Nezavisne socijaldemokrate sastale i donijele niz dokumenata koji govore o nasilju u kratkom roku – piše Suljagić.

Ge**cidna operacija

Dodikov plan je da NSRS sredinom novembra donese niz zakona kojima se uspostavljaju paralelne institucije, navodi Suljagić.

Dokumenti koji su od tada postali javni pokazuju da on ne samo da planira osnovati srpsku obavještajnu službu, poresku upravu i oružane snage, već da planira imati bosansku obavještajnu službu i Oružane snage Bosne i Hercegovine uklonjen sa područja sa srpskom većinom „intervencijom organa“ entiteta Republika Srpska. To je prijetnja nasiljem. Ali, čak i da Dodik nije planirao nasilje, sama činjenica o ponovnom uspostavljanju vojske bosanskih Srba, zvanično nazvane “Vojska Republike Srpske” tokom agresorskog rata (1992-1995), je debela crvena linija – naglašava Suljagić.

Bosanski ge**cid je bio kratak period intenzivnog nasilja tokom ljetnih mjeseci 1992. godine, sa srednjovjekovnim opsadama naseljenih centara poput Sarajeva, Bihaća i Srebrenice koje su trajale sve do 1995. godine, piše Suljagić.

Armija bosanskih Srba opsjedala je glavni grad Sarajevo tri i po godine, što je rezultiralo zl**inima protiv čovječnosti. Organizirala je zatočeničke i koncentracione logore 1992. godine i bila u središtu ge**cidnog nasilja koje je bilo usmjereno na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine. U julu 1995. bio je u središtu ge**cidne operacije u Srebrenici. Najviši ešalon organizacije bio je direktno uključen u planiranje i izvršenje masovnog ubijanja malobrojne populacije bivše zaštićene zone UN-a – dodao je Suljagić.

U**jena djeca

Vojska bosanskih Srba kontinuirano je potkopavala mirovni proces tokom svog poslijeratnog postojanja. To je pomoglo u skrivanju optuženih za ratne zl**ine. Zastrašivala je nesrpske povratnike u područja sa srpskom većinom. Špijunirala je NATO trupe stacionirane u zemlji. Ako se ponovo konstituiše, cijeli region će postati još nestabilniji. Postat će anti-NATO platforma – uz nešto ruske pomoći koja će nesumnjivo doći – koja dijeli poroznu granicu od stotina kilometara sa Hrvatskom, susjednom državom članicom NATO-a. Jednostavno rečeno: to je bezbjednosna prijetnja prvog reda, inherentno protivna zapadnim interesima na Balkanu – dodaje Suljagić.
Njeni osnovni neprijatelji su Bošnjaci kao narod, naglašava Suljagić.

Počevši od takozvanih šest strateških ciljeva koje je usvojila ista Skupština bosanskih Srba – od Direktive br. 4 iz novembra 1992. do Direktive br. 7; naredba da se pobije Srebrenica ukratko – vojska bosanskih Srba je cjelokupno bošnjačko stanovništvo tretirala kao neprijatelja. Samo u Sarajevu je tokom opsade ubijeno 1.600 djece, veliki broj njih snajperskom vatrom. Od nas se jednostavno ne može očekivati ​​da koegzistiramo sa takvom institucijom, posvećenom isključivo našem fizičkom uništenju – navodi Suljagić.
Na kraju dodaje da je Dodik ohrabren slabim reakcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije na njegovu otvorenu deklaraciju o nasilju te da ima svaki poticaj da nastavi s izvršavanjem svog plana. On se već povukao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Suljagić.

Hayat

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments