HomeNOVOSTIBIHTINEKE STRIK BEZ DILEME: "Hitno potrebne sankcije EU, nemoguće je razgovarati s...

TINEKE STRIK BEZ DILEME: “Hitno potrebne sankcije EU, nemoguće je razgovarati s Dodikom”

Pozvala je da se hitno sankcioniše član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Europarlamentarka nizozemske stranke Zelena ljevica Tineke Strik je pozvala Evropsku uniju da “hitno sankcioniše” predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Napomenula je da je tokom prošlosedmične posjete Sarajevu razgovarala sa političarima iz vlasti i opozicije. Poručila je da joj je tom prilikom postalo još jasnije koliko je kriza opasna.

Prema riječima Strik, među građanima Bosne i Hercegovine postoji veliki strah da će država ponovo biti uvučena u nasilni sukob. Prenijela je poruku domaćih političara da je podrška EU nužna kako bi Bosna i Hercegovina bila demokratska i integrisana država.

Pozvala je da se hitno sankcioniše član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Gotovo od svih sam čula da je nemoguće s Dodikom razgovarati. Sve dok se ne suoči s ozbiljnom reakcijom, dok ne sjedne s predstavnicima međunarodne zajednice, svoj kurs neće promijeniti. Zato su hitno potrebne sankcije EU”, ocijenila je ova europarlamentarka.

Kako je istakla, prije 26 godina Bosni i Hercegovini je obećana demokratska budućnost i da je vrijeme da se to obećanje ispuni.

“Vrijeme je da ispunimo to obećanje davajući veće izglede za članstvo u EU, a kako bi država zaista mogla napraviti iskorak od Daytona ka Briselu”, zaključila je europarlamentarka Tineke Strik, navodi Klix.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments