HomeNOVOSTIBIHŠpirić izjavio: Inat politika Sarajeva je saveznik neuspjeha u BiH

Špirić izjavio: Inat politika Sarajeva je saveznik neuspjeha u BiH

Moramo se vratiti na izvor problema da bismo lakše sagledali buduće korake, rekao je Špirić
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je da u Sarajevu ne postoje ozbiljni političari, jer da je tako oni bi tražili rješenja, a ne krivce, te poručio da je “inat politika” saveznik neuspjeha u BiH.

– Bio sam u Sarajevu, ljudi se raduju sankcijama, da će one riješiti problem umjesto da se raduju susretima i razgovorima. Ako postoje dobri argumenti trebali smo ih saslušati pa bi se valjda promijenile stvari – rekao je Špirić, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, prenosi Srna.

Budući koraci

On je naveo da bi i međunarodni saveznici trebalo da shvate da ova generacija političara ne mogu iznijeti određena rješenja.

– Mislim da ovo što se dešava sada u Sarajevu da probošnjački blok služi i čuva leđa Bakiru Izetbegoviću i SDA da ne smiju napraviti korak naprijed to se ne zove pod međunarodnim ocjenama blokadom nego čuvanjem BiH – rekao je Špirić za N1.

On je istakao da politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera SNSD-a Milorada Dodika i SNSD-a nije bila politika zaoštravanja situacije u BiH, već sagledavanja situacije u zemlji.

– Moramo se vratiti na izvor problema da bismo lakše sagledali buduće korake – rekao je Špirić i dodao da se 26 godina od Dejtona do danas, pod motom stvaranja funkcionalne BiH, došlo u situaciju da su stvorena tri paralelna svijeta, a dva od tri konstitutivna naroda izrazili su svoje veliko nezadovoljstvo.

Napravili mali zastoj

On je istakao da su Srbi 26 godina kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske kao konstitutivni narod slali upozorenja da se provode jednostrane aktivnosti razvlašćenja i uz odluku bivših visokih predstavnika koji su rekli da nametnuti zakon se može mijenjati samo ako se usvoji u parlamentu.

– Srbi su poželjni u BiH, prema mom mišljenju, samo ukoliko su spremni da u političkom smislu pucaju u glavu ili noge RS i mislim da je dobro da smo napravili mali zastoj da upozorimo i kažemo da to nije dobro. Mislim da je dobro da smo napravili korak nazad da bismo imali nekoliko koraka naprijed – naveo je Špirić.

On je istakao da je važan dijalog, ali da ne mogu razgovarati okrenuti jedni prema drugima leđima, već da se mora sjesti i razgovarati.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments