HomeNOVOSTIVon der Leyen: "Došla sam poručiti zemljama zapadnog Balkana da ih želimo...

Von der Leyen: “Došla sam poručiti zemljama zapadnog Balkana da ih želimo u EU”

“Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija. Naša poruka je jasna – želimo vas u EU”, rekla je von der Leyen
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u Podgorici kako je došla u Crnu Goru kako bi je ohrabrila i pohvalila za njena dostignuća.

Pozvala je političare Crne Gore da uspostave dijalog kako bi Crna Gora nastavila biti predvodnica europskih integracija zapadnog Balkana.

Von der Leyen je, na konferenciji za novinare nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, istaknula da je EU Crnoj Gori tokom pandemije koronavirusa pomogla donacijama medicinske opreme i vakcina, a da sada želi s njom raditi na ekonomskom oporavku.

“Sada moramo gledati u budućnost i strateški investirati u ključne sektore. Građani zaslužuju zeleniju, digitalniju, održiviju budućnost, dobro plaćene poslove. Zajedničkim naporima uspjet ćemo povući još 20 milijardi eura zajmova za regiju”, rekla je Von der Leyen, koja je istodobno pozvala partnere na Zapadnom Balkanu da ubrzaju aktivnosti na uspostavi zajedničkog tržišta.

U tom kontekstu obećala je da će EK podržati određene sekcije crnogorske autoceste koja tu zemlju povezuje sa Srbijom te će financijski pomoći rekonstrukciju željezničke pruge između Podgorice i Tirane.

Von der Leyen je ponovila ranije stajalište da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja istaknuvši da, ako želi nastaviti tim putem, mora uspostaviti politički dijalog.

“Politički dijalog je potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u vladavini prava, privremenim mjerilima na evropskom putu. I morate biti pažljivi da nema nazadovanja u postignutome”, rekla je predsjednica Europske komisije istaknuvši da podjele u zemlji treba nadići i da Crna Gora treba ostati multinacionalna i multikonfesionalna država.

“Potreban je kompromis, zaštita manjina i da provodimo mjere koje će Crnu Goru približiti EU”, navela je von der Leyen. Podsjetila je da Crna Gora prva u regiji dopustila istospolne brakove, čime je, kako je utvrdila, pokazala posvećenost poštovanju različitosti i načinila važan korak ka EU.

Predsjednik Milo Đukanović rekao je da je s gošćom razgovarao o političkim procesima unutar Crne Gore, te je podsjetio da je ta zemlja prije godinu imala promjenu vlasti, ustvrdivši da nova vlast nije dovoljno uradila na takozvanoj europskoj agendi.

“Pozdravili smo promjenu vlasti. Danas možemo sumirati učinke te vlasti. Kazao sam predsjednici EK da nisam zadovoljan ostvarenjima ove vlasti ali da je to dio našeg unutarnjeg političkog života“, rekao je Đukanović. Istaknuo je kako vjeruje da će Crna Gora ipak nastaviti biti predvodnica EU integracija u regiji te da će se prilikom prijema Unija voditi načelom regate i primati one koji prvi dosegnu europske standarde.

Želimo vas u EU

Komentarišući tekst Reutersa koji je objavio da EU ne može garantovati članstvo za šest balkanskih zemalja i odgovarajući na pitanje znači li to da je Brisel odustao od proširenja EU, von der Leyen je odgovorila da je njena posjeta regiji isključivo poduzeta u svrhu evropske perspektive te da je tu da ohrabri zemlje zapadnog Balkana.

“Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija. Naša poruka je jasna – želimo vas u EU”, rekla je von der Leyen.

Odgovarajući na pitanje je li projekt “Otvoreni Balkan” projekt EU ili neka vrsta zamjene i mora li Crna Gora biti dio tog projekta, kazala je da Crna Gora sama donosi odluke, te da sam Berlinski proces predviđa razvoj zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu.

Đukanović je ponovio ranije stajalište da regija prolazi neka nova iskušenja te da se geopolitički interesi ponovo sudaraju na zapadnom Balkanu.

“Živimo vrijeme u kojem je stabilnost zapadnog Balkana na iskušenju zahvaljujući ofanzivi geopolitičkih interesa suprotstavljenih evropskom sistemu vrijednosti. Interes tih utjecaja je da se osujete integracije zapadnog Balkana u EU. Ukazao sam na našu čvrstu riješenost na dostizanju evropskih vrijednosti”, rekao je Đukanović.

Face

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments