HomeNOVOSTIBIHMarija Zaharova: Rješenje za krizu u BiH je povlačenje Inzkove odluke

Marija Zaharova: Rješenje za krizu u BiH je povlačenje Inzkove odluke

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je kako bi najbolje rješenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici.

“Rusija kao država-garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora /Savjeta za provođenje mira/ ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlaštenja vlasti”, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ona je zaključila da je Moskva sigurna da se zakonodavne izmjene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom.

“Uz pomoć amandmana, Inzko je nastojao da očisti politički prostor BiH od ‘nezgodnih’ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodala je Marija Zaharova.

Ona je istakla da “incident sa Inzkovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u zemlji”.

“U potpunosti razumijemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj usljed voluntarističkih akcija `spoljnog upravitelja`”, navela je Marija Zaharova.

Ona je ukazala da odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije u potpunosti snosi Inzko i “njegovi huškači”.

“Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti riješena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inzkove nezakonite odluke”, poručila je Zaharova.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments