HomeNOVOSTIVučić: Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica sa Jarinja i Brnjaka

Vučić: Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica sa Jarinja i Brnjaka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi zadovoljni što su se kosovske specijalne jedinice povukle sa položaja na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak. Iz ambasade SAD na Kosovu su pozdravili postizanje sporazuma i poručili da je sada vrijeme da se marljivo nastavi dijalog.

„Bilo je napeto i bilo je maltretiranja naših ljudi – ‘Sklonite jedan kamion, pa sklonite do kraja’. Videli ste oduševljenje našeg naroda kada su njihove snage napuštale sever Kosova“, kazao je Vučić u Dubaiju za TV Prva.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, kojim je prevaziđena kriza na Kosovu izazvana uvođenjem privremenih tablica za vozila iz centralne Srbije, Vučić je rekao da nema lakih sporazuma niti „ništa lako za Srbiju“.

Naveo je da Srbija „faktički“ nema prisustvo na Kosovu od 1999. godine, nakon čega se dogodio pogrom 2004. godine, a 2008. je proglašena i nezavisnost.

„Od tada se borimo da držimo nos, ako ne usta, iznad vode. Da čuvamo bezbednost za naše ljude na Kosovu. Borite se u uslovima u kojima cela zapadna hemisfera vrši pritisak da predate ono što vam je ostalo od nosa“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi na Kosovu „ne vole“ KFOR zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je dodao da su NATO i KFOR „jedina realna zaštita“ tamo, „na našu žalost, bili su i Rusi, ali su se povukli, a ostao je NATO“.

On je istakao da ne vjeruje da će Zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselskih sporazumom, biti osnovana, „zato što zna s kim Srbija ima posla“.

Ambasada SAD na Kosovu: Beograd i Priština marljivo da nastave dijalog
Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Djiakob izjavio je da su „Kosovo i Srbija postigli napredak u primjeni sporazuma Evropske unije po pitanju granice i da je sada vrijeme da se marljivo nastavi dijalog“.

„Prisustvo KFOR-a je privremeno, u roku od dvije nedjelje očekujemo da se granične operacije vrate u normalu. Vrijeme je da poradimo na ovom zamahu i da marljivo nastavimo dijalog“, napisao je on na društvenoj mreži Twitter.

Izaslanik za Balkan Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar krajem septembra se susreo sa predstavnicima Prištine i Beograda i uz specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka doprinjeo postizanju sporazuma, čija je prva tačka danas ostvarena, tako što su uklonjene barikade i što su istovremeno pripadnici specijalnih snaga policije Kosova napustili položaje na prelazima Jarinje i Brnjak.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments