HomeNOVOSTIBIHDODIK RAVNO DO DNA: Angažovao diplomatu koji ga savjetuje i podržava u...

DODIK RAVNO DO DNA: Angažovao diplomatu koji ga savjetuje i podržava u sumanutom poduhvatu…

“Ne treba imati dilemu da su Escobarove prijetnje sankcijama direktno usmjerene prema Dodiku”, kaže Kesić

Politički analitičar iz Washingtona Obrad Kesić ističe da nastup specijalnog izaslanika američkog predsjednika za zapadni Balkan Gabriela Escobara na sastanku sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom predstavlja priznanje da se američka diplomatija svela na prijetnje, nasilje i ignorisanje političke volje srpskog naroda u BiH, što ne može dati rezultate, već samo produbiti krizu.

“Ne treba imati dilemu da su Escobarove prijetnje sankcijama direktno usmjerene prema Dodiku i političkom vrhu Republike Srpske, a ne prema građanima Srpske, kako se to sada u javnosti pokušava predstaviti – rekao je Kesić.

On navodi da to nije ništa novo i da je riječ “o taktici američke administracije kojom pokušavaju da pronađu političke lidere spremne da, zbog straha ili interesa, prodaju svoj politički uticaj i urade ono što se od njih traži”, prenosi “Sputnik”.

“Čisto sumnjam da ovo dolazi iz vrha američke administracije. Ovo je prije potez srednjih funkcionera iz State departmenta koji za te funkcije nisu zreli i koji sada pokušavaju na svaki način da blefiraju i kroz pretnje ostvare neke rezultate, kako bi opravdali svoje funkcije i unapređenja”, ocjenjuje Kesić.

On je naveo da je Eskobar još ranije pokazao da ne prihvata legitimne predstavnike naroda na Balkanu izabrane na demokratskim izborima, ukoliko ne podržavaju stavove koji im se nameću ne samo od američke administracije, već i od Brisela, a istovremeno postoji spremnost da se pohvale antidemokratski potezi i lideri na Balkanu, poput Mila Đukanovića, za kojeg misle da je model ponašanja za cio region.

Na pitanje u kojoj mjeri su Escobarove prijetnje sankcijama realne i da li bi bile sprovedene u skladu sa uredbom o Zapadnom Balkanu koju je ljetos potpisao američki predsjednik Joseph Biden, Kesić kaže da u tom pogledu ne treba imati iluzija, jer je upravo taj srednji nivo State departmenta i nametnuo prve sankcije Dodiku.

“To je pri kraju administracije Baracka Obame učinio Brayan Hoyt Yee zbog straha da će Dodik pronaći zajednički jezik sa novom administracijom, jer je Donald Trump bio antiglobalista, baš kao i Dodik. Dakle, još tada smo videli da je taj srednji nivo Stejt departmenta i drugih američkih institucija sposoban da izmanipuliše sistem i da kazni svakoga ko ne ispunjava njihove želje”, rekao je Kesić.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments