HomeNOVOSTIBIHVUČIĆEVI MEDIJI OBJAVILI AMERIČKI PLAN ZA DODIKA: Političko penzionisanje MILORADA i sankcije...

VUČIĆEVI MEDIJI OBJAVILI AMERIČKI PLAN ZA DODIKA: Političko penzionisanje MILORADA i sankcije protiv Republike Srpske

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu.

Od dva projekta koje ima u Evropi – Kosovo i Bosna i Hercegovina – fokus Amerike trenutno je na Bosni i Hercegovini.

Angažman Washingtona usmjeren je na promjenu vlasti u Republici Srpskoj, političko penzionisanje Milorada Dodika i izmjenu Ustava BiH.

Prema saznanjima Blica nije isključeno uvođenje sankcija protiv Republike Srpske.

Jednostavno rečeno, SAD su iznova u ofanzivi u našem regionu.

Blic saznaje da Washington razmatra nove sankcije u Republici Srpskoj koje ovog puta neće ići samo ka Dodiku, nego prvenstveno ka ljudima u njegovom okruženju.

Diplomata koji je izvor Blica tvrdi da se u diplomatskim krugovima smatra da Republika Srpska i Dodik, kao eksponent te politike, blokiraju napredak BiH i da takva situacija “mora biti riješena”. Prema stavu diplomata, samo tako bi BiH bila “odblokirana”.

Dodiku su inače već uvođene sankcije 2016. godine, prije predsjedničkog mandata Donalda Trumpa. Iako pod sankcijama, Dodik je potom dobio poziv Trumpa da prisustvuje predsjedničkom prijemu u Bijeloj kući. Dodiku su sankcije uvedene zbog, kako se navodilo, kršenja Daytonskog sporazuma, ali nije precizirano kako ga je prekršio i to je do danas ostalo nejasno.

Blic saznaje da je nova tura sankcija u razmatranju i da će i sada imati svoj razlog u pozivanju na kršenje Daytona, ali da će novitet biti pozivanje na Dodikove navodne koruptivne radnje. Namjera je da se pripremi teren za izbore u BiH 2022. godine, na koje bi Dodik i oni koji ga podržavaju izašli oslabljeni.

Izvor navodi da bi se zamrzavanje imovine i zabrana ulaska u SAD mogla primijeniti na najbliže saradnike Dodika, ali i na stranačke funkcionere drugih partija na koje bi on mogao da računa. SAD očekuju da bi i neke evropske države mogle da se pridruže sankcijama – ali ne sve, jer u EU nema konsenzusa kada je riječ o Republici Srpskoj i sankcijama.

Američka administracija zagovornik je teze da Dodik svojom politikom povlači BiH unazad i da je zbog njega napredovanje ove države otežano. S druge strane, u Republici Srpskoj smatraju da zapadne države među kojima prednjači USA protežiraju jednu zajednicu u ovom slučaju Bošnjake u odnosu na Srbe.

Escobar i Dodik, stari znanci

Gabriel Escobar, američki diplomata koji u posljednje vrijeme donosi poruke iz Washingtona, ujedno i stari poznanik svih kojima bi u narednom periodu trebalo da se bavi. Počevši od Milorada Dodika, oko koga se trenutno vrti najviše pritiska.

Poznanstvo Dodika i Escobara datira iz vremena devedestih kada je Escobar, sadašnji zamjenik pomoćnika državnog sekretara zadužen za zemlje Zapadnog Balkana, bio šef kancelarije američke ambasade u Banjaluci.

Escobar je prije nekoliko dana boravio u regionu i obišao BiH, ali i Crnu Goru. Na svim adresama najviše pričao o borbi protiv korupcije, ali je provukao i po koju rečenicu o političkim namjerama Vašingtona.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, za sada nema ultimatuma da se prizna nezavisnost, ali ima zadatih želja i očekivanja. Kako Blic saznaje, pritisak da se prizna nezavisnost zamenilo je očekivanje da Beograd odblokira članstvo Prištine u Unesko i Interpolu.

I dok traje pritisak i na Republiku Srpsku i Beograd, druga strana stola odbija pregovore i nada se da je vrijeme radi za njih. Bošnjaci u Sarajevu, poput prištinskog premijera Aljbina Kurtija, također izbjegavaju dijalog, istina manje upadljivo od Kurtija koji je u tom pogledu otvoreno ekstreman.

Amerika i Crna Gora – Srbi su OK, ali DF nije

Crna Gora je ušla u politički neodrživo stanje. Vlada nema podršku Skupštine, a pokušaj rekonstrukcije je stao jer je pregovore napustio Demokratski front.

Kako Blic saznaje, američki diplomata Escobar je, pričajući o borbi protiv korupcije i bitnim projektima u CG, provukao je i političku poruku: crvena linija za SAD je Demokratski front. Razlog nije jer su Srbi, već što Amerikanci ne žele u izvršnoj vlasti sadašnje lidere DF.

Tokom Escobarove posjete, pojedini sagovornici iz crnogorske Vlade predložili su mu da se formira manjinska vlada za koju bi glasao i DPS, ali da je potrebno da Milo Đukanović prije toga podnese ostavku na mjesto lidera partije i da garantuje da se neće više kandidovati.

Prema saznanjima, Escobar je saslušao sve prijedloge, pa i onaj da je DF neophodan u Vladi kako bi prošli bitni projekti za budućnost Crne Gore. Na sve modele za izlazak iz trenutnog ćorsokaka u Podgorici, Escobar nije rekao ni “da”, ni “ne”, osim da je sadašnja garnitura DF za Wašington – neprihvatljiva.

SB

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments