HomeNOVOSTISVIJET47 GODINA NEVIN PROVEO U ZATVORU - SADA JE DNK TEST OTKRIO...

47 GODINA NEVIN PROVEO U ZATVORU – SADA JE DNK TEST OTKRIO ISTINU! Pogledajte njegovu reakciju kada je izašao na SLOBODU

U trajanju od četrdeset i sedam godina, nevin čovjek je bio zatvoren. Naknadno DNK testiranje otkrilo je pravog krivca, koji je u nekom trenutku tijekom tih godina priznao zločin silovanja.

Zahvaljujući novoprovedenom DNK testiranju, muškarac koji je prije 47 godina u New Yorku osuđen za silovanje oslobođen je svih optužbi. Ovo označava najdužu poništenu nezakonitu osudu u povijesti SAD-a koja je uzrokovana DNK dokazima.

Nakon što je 1976. krivo optužen i osuđen za zločin, Leonard Mek, danas 72-godišnjak, proveo je više od 47 godina u zatvoru. Unatoč nepravdi, Mek nije gubio nadu da će jednog dana biti oslobođen. Nada mu se konačno ostvarila kada je oslobođen svih optužbi. Incident koji je doveo do njegove nepravomoćne osude dogodio se u svibnju 1975. u Greenburghu, New York. Dvije tinejdžerice išle su kući iz škole kad im je prišao muškarac mašući vatrenim oružjem. Jedna od djevojaka dva puta je seksualno napadnuta, dok je druga uspjela pobjeći i pozvati pomoć.

Unatoč solidnom alibiju, priveden je.
Policijska uprava Greenburgha izdala je tjeralicu za muškarcem u ranim 20-ima koji je crnac. Meka je policija zaustavila ubrzo nakon napada dok se vozio tim područjem. Unatoč snažnom alibiju i različitoj odjeći od osumnjičenog počinitelja, policija je ipak uhitila Meka.

Odeljenje za reviziju osuda okružnog tužioca okruga Vestčester, zajedno sa Projektom nevinosti — neprofitnom organizacijom posvećenom oslobađanju pogrešno osuđenih pojedinaca — sprovelo je novo DNK testiranje u slučajevima silovanja 2022.

Otkrilo je da je stvarni počinilac bio čovek koji je osuđen za provalu i silovanje u Kvinsu koje se dogodilo nedeljama nakon prvog zločina. Čovek je takođe osuđen 2004. godine za provalu i se**ualni napad na ženu u okrugu Vestčester.

“Ova oslobađajuća presuda potvrđuje da pogrešne presude ne samo da štete pogrešno osuđenima, već nas sve čine manje bezbednim”, rekla je okružni tužilac Miriam Roka u izjavi, hvaleći Mekovu ‘nepokolebljivu snagu’ u njegovoj skoro 50-godišnjoj borbi da očisti svoje ime. Pogrešna identifikacija svedoka je vodeći uzrok pogrešnih osuda, tvrdi Projekat nevinosti. U ovom slučaju, devojke su identifikovale Meka tokom neuspešnog policijskog procesa identifikacije.

“Konačno mogu da dišem, konačno sam slobodan”
Suzan Fridman, viši advokat u Projektu nevinosti, rekla je da slučaj ima ‘mnoga obeležja pogrešne osude’. “Odluka države da pokrene krivično gonjenje umesto da ponovo otvori istragu pokazuje moć koju rasna pristrasnost ima u sistemu krivičnog pravosuđa”, rekla je ona.

Mek, koji je veteran vijetnamskog rata, sada živi u Južnoj Karolini sa suprugom. “Sada je istina izašla na videlo i konačno mogu da dišem. Konačno sam slobodan”, rekao je on.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments