HomeNOVOSTIBIHEscobar: Sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim

Escobar: Sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan rekao je da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim godinama prošlog vijeka, kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su ih htjeli iskoristiti.

“Od Dejtona naovamo ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate vidjet ćete da su sve one bile plod euroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvijek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo”, rekao je Escobar na 2BS Forumu u Budvi.

On je kazao da je na posljednjem samitu NATO, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno dijeliti sve informacije sa novom vladom u Podgorici.

Escobar je rekao da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svesni da NATO ima mnogo načina da zadrži informacije, ali svaka vlada treba biti svjesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Naveo je da “prosrpske snage u Crnoj Gori” trebaju shvatiti da ona treba biti suverena, demokratska, zapadno orijentisana članica NATO-a. Dodao je da za one snage koje podrivaju napredak zemlje, koja je skoro 25 godina bila uspješna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore je kazao da se stabilnost Crne Gore može učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, “ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz 1995. godine, koji nikada nije odustao”.

“Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope, a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovde računa na proruske sentimente”, kazao je Đukanović.

On je dodao da je očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspjeli ranih devedesetih.

“Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije”, ocijenio je Đukanović.

Dodao je da je “impotentni nacionalizam” Borisa Tadića sada zamijenjen “agresivnim nacionalizmom” Aleksandra Vučića.

“Oni sebi daju za pravo da uređuju prava Srba u drugim državama pod izgovorom ugroženosti. To sada radi Vučić, a isto to je radio i Tadić”, istakao je Đukanović.

Ovogodišnji 2BS Forum okupio je brojne regionalne i međunarodne državnike, političare i stručnjake za sigurnost. Glavna tema foruma je Zapadni Balkan, kao i perspektiva NATO alijanse.

N1

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments