MINISTRICA TURKOVIĆ IZ SLOVENIJE PORUČUJE: “Zapaljiva retorika gubi podršku, BIH je SPREMNA za kandidatski status, UPRKOS OPSTRUKCIJAMA”

Turković je na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova poručila da su veze BiH i Slovenije višeslojne i neraskidive.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u posjeti je Sloveniji, gdje je s kolegom Anžeom Logarom razgovarala o euroatlantskim integracijama BiH, bilateralnoj saradnji, borbi protiv pandemije, ekonomiji i drugim aktuelnim temama.

Turković je na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim ministrom vanjskih poslova poručila da su veze BiH i Slovenije višeslojne i neraskidive.

“Čvrsto vjerujem da ćemo dijeliti i zajedničku evropsku budućnost”, kazala je Turković.

Pozdravila je samit EU-Zapadni Balkan, koji je održan pod predsjedavanjem Slovenije te čestitala Sloveniji na uspješnom predsjedavanju EU.

Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona

“Jasna Evropska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana. Njeno odsustvo otvara prostor za strane negativne utjecaje. Ideja o preciziranju roka za ulazak država u EU može biti važan podsticaj. BiH je, uvjereni smo, spremna za kandidatski status, uprkos pokušajima unutrašnje destabilizacije i opstrukcija. Što ranije odobravanje kandidatskog statusa za BiH pomoglo bi, ne samo reforme, nego bi doprinijelo relaksaciji političke situacije u BiH i cijeloj regiji. Vjerujem da bi to poslalo i pozitivnu poruku cijeloj Evropskoj uniji”, kazala je Turković.

Govoreći o situaciji u BiH, kazala je kako nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih decenija, ali je očito da je ostalo još još mnogo posla.

“Bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladavati sve izazove na putu ka EU. Očekuje nas jačanje borbe protiv korupcije i kriminala, što će zasigurno utjecati i na političke blokade. Zapaljiva retorika i pokušaji usporavanja napretka koje svi vidimo gube podršku i snagu koju sada crpe iz nekih stranih utjecaja, a ne iz demokratskog legitimiteta ili podrške naroda i građana”, poručila je Turković.

Kako je istakla, razgovarano je i o borbi protiv pandemije.

“Slovenija je pomogla proces vakcinacije i mi nastavljamo masovnu vakcinaciju. Vjerujemo kako će stabilizacija epidemiološle situacije omogućiti i liberalniji sistem prelaska granice. Otvorili smo razgovore o međusobnom priznavanju potvrda o vakcinaciji i testova, što bi olakšalo komunikaciju i putovanja. Očekujemo da će nam u tome pomoći i EU”, kazala je minsitrica.

Na susretu je bilo govora o borbi protiv ilegalnih migracija. Kako je istakla Turković, Bosna i Hercegovina je postigla značajan napredak u tom pogledu.

“Situacija se stabilizirala, ali je to regionalni problem koji se može rješiti samo zajedničkim djelovanjem, saradnjom pod kapom Evropske unije. Ukoliko dođe do intenzivnijih migracija u narednom periodu, vjerujem da ćemo svi biti primorani da tražimo zajedničko rješenje, jer se nijedna država samostalno ne može izboriti s ovom krizom”, kazala je Turković, piše Klix.

Poziv Slovencima na skijanje u BiH

Na susretu je bilo govora i o privrednoj saradnji. Ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine sa Slovenijom u 2020. godini iznosila je 1,79 milijardi KM.

“Na ovom planu uvijek možemo učiniti više. Reforme koje BiH provodi u oblasti radnog zakonodavstva bit će poticajne za strane investicije. Poreski sistem djeluje veoma efikasno, a ekonomija je pokazala visoku otpornost na pandemijsku krizu. Uz stabilan bankarski sektor, BiH je odlična prilika za ulaganje. Turizam ostvaruje veliki rast i već ove godine će skoro sustići pretpandemijske brojke. Naredne godine očekujemo i porast ponude i rekorde”, kazala je ministrica.

S obzirom na to da je pred nama zimska sezona, a da Slovenci tradicionalno dolaze u Sarajevo i BiH na skijanje, izrazila je nadu da će tako biti i ove godine.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.