Samo Provjereno

Internet portal

‘Osmorka’ sutra u Sarajevu potpisuje sporazum s HDZ-om BiH

1 min read

U utorak, 29. novembra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH bit će potpisan dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.–2026. godine”, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Kako je neveedeno, dokument će u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisati Dragan Čović, a u ime koalicije stranaka SDP BiH Nermin Nikšić.

Podsjećamo, planirano je da sporazum bude potpisan u petak 25. novembra, ali je odlučeno da se ovaj termin promijeni.

Kako su ranije rekli medijima, u pitanju je dokument koji sadrži na desetine konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica, a rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiču se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za osiguranje funkcioniranja pravne države.

Osam stranaka okupile su se u koaliciju nakon Općih izbora održanih 2. oktobra. Osim SDP-a, to su Naša stranka, Narod i Pravda, Pokret demokratske akcije (PDA), Stranka za BiH, Narodni evropski savez (NES), Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Kolokvijalno nazvane ‘osmorka’, stranke su potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su usaglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon su toga saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Radiosarajevo

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com