HomeHRONIKAŠTA SE RADI U SRPSKIM MARKETIMA KAD ROBI ISTEKNE ROK? Možete da...

ŠTA SE RADI U SRPSKIM MARKETIMA KAD ROBI ISTEKNE ROK? Možete da se zarazite BAKTERIJOM, a kazne koje slede su ogromne!

Kad kupujete meso, jaja i ostale konzumne proizvode, padaju li vam na pamet opasne bakterije? Štoviše, u nesretnom slučaju da se otrovate hranom, kome se možete obratiti za pomoć?

Jeste li ikada vidjeli situaciju da nezadovoljni kupac dođe u trgovinu vratiti artikl koji je, iako mu nije istekao rok trajanja, neupotrebljiv? Navodno prevarantski trgovci brišu datume na robi kojoj je istekao rok trajanja i zamjenjuju je novom kako bi izbjegli povrat robe. Svinjetina može sadržavati trihinelu, dok mliječni proizvodi, jaja i piletina mogu sadržavati salmonelu. Osim toga, listerija, opasna bakterija, može zaraziti svježe proizvode, osobito meso.

Tu se katalog otkrivenih bakterija ne završava, jer se u zapisnicima pregleda bilježi i postojanje enterobakterija, ešerihija i stafilokoka. Jeste li svjesni ovih opasnih mikroorganizama kada kupujete mliječne proizvode, jaja ili meso? Propisi koji reguliraju poslove koji prodaju prehrambene proizvode životinjskog podrijetla nedvosmisleni su u pogledu kontrole kvalitete i roka valjanosti. Za početak, svaka stavka kojoj se bliži rok upotrebe mora biti jasno označena, a kada taj datum prođe, mora se skinuti s polica i iz rashladnog uređaja.

Kada je riječ o proizvodima kojima je istekao rok trajanja, vodimo računa o jasnom označavanju tih podataka na ambalaži. Iz predostrožnosti, proizvodi kojima je istekao rok automatski se uklanjaju s tržišta i šalju na otpis. To znači da se predaju ovlaštenim tvrtkama specijaliziranim za gospodarenje i zbrinjavanje takvih proizvoda. Prema riječima Milice Popović, publicistice “Delez Srbija”, ovaj sustav je rezultirao time da je od početka godine na uništenje poslato 1.010 tona mlijeka, mliječnih proizvoda, delikatesa i mesa. Nažalost, neki se trgovci ne pridržavaju ovih propisa i pribjegavaju prijevarama kako bi izbjegli financijske gubitke zbog zbrinjavanja mesnih i mliječnih proizvoda.

Kakve će posljedice nastupiti?
Navodno se tvrdi da se rok trajanja na mliječnim proizvodima briše acetonom i zamjenjuje novim, dok se mesni proizvodi ili zamrzavaju ili podvrgavaju višestrukom pranju različitim otopinama prije nego što se ponovno stave u prodaju.

Prema riječima Ane Banduke Todorović, specijalistice javnog zdravstva i prehrane, salmonela je ne samo najraširenija nego i najopasnija bolest koja se prenosi hranom. Simptomi uključuju teški proljev i groznicu, popraćene upalom. Proces liječenja ovog stanja može biti izuzetno složen za mnoge pojedince. Stoga je ključno potražiti liječničku pomoć pri prvim simptomima, uz oprez pri konzumiranju hrane.

Ako sumnjate da meso, jaja ili mliječni proizvodi više nisu svježi ili su se pokvarili zbog promjene boje, sluzavosti ili neobičnog mirisa i okusa, obavezno to prijavite nadležnim tijelima radi provjere. Zakon o sigurnosti hrane nalaže da pravna lica mogu biti kažnjena od 300.000 do tri milijuna dinara, a poduzetnici od 250.000 do 500.000 dinara.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments