HomeUncategorizedUMRO JE U PORODIČNOJ KUĆI - Oglasio se prijatelj Jagoša Markovića: "Ćerke...

UMRO JE U PORODIČNOJ KUĆI – Oglasio se prijatelj Jagoša Markovića: “Ćerke su slomljene, porodica sumnja na ovo”

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja naše zemlje, kao i čitavog regiona, Jagoš Marković, preminuo je u 59. godini. Kako se saznaje od prijatelja bliskom porodici, Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, a porodica sumnja na infarkt.

“Jagoš je umro u kući u Boki Kotorskoj, u mestu Kostanjica.Porodica sumnja na infarkt, njegove ćerke su potpuno slomljene, krenule su za Crnu Goru”, rekao je blizak prijatelj za “Blic” i dodao: “Trenutno se u Beogradu igra osam njegovih predstava, ovo je velika tuga za sve”.

Jagoš je diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je bio stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

 

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se:Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodicne priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba…(Crnogorsko narodno pozorište).

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments