MIRO LAZOVIĆ OBJAŠNJAVA: “Glavni krivac što se Dodiku ovoliko dopušta je Tužilaštvo BiH”

MIRO LAZOVIĆ OBJAŠNJAVA: “Glavni krivac što se Dodiku ovoliko dopušta je Tužilaštvo BiH”
Gost emisije “7plus” Hayat TV bio je, nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996. godine, danas član pokreta Socijalne pravde i demokratije, Miro Lazović.

Sa Lazovićem smo razgovarali o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini, Dodikovoj najavi otcjepljenja, povlačenju odluke na Oružane snage Bosne i Hercegovine, te VSTV.


Lazović je na početku kazao kako je posljednjih sedmica stanje u Bosni i Hercegovini turbulentno.

“Država Bosna i Hercegovina, kakvu smo dobili iz Dejtona, nažalost ovih dana se dojmi kao čardak ni na nebu, ni na zemlji. Vijeće Ministara više ne radi, nego radi, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u tehničkom mandatu, stvari baš ne funkcionišu kako bi trebale. Loše pravosuđe, sistem, nepotizam, kriminal tjera omladinu ovu zemlje van granica. Država je nažalost ukočena, razapeta između Brisela i Dejtona i to veoma frustirirano i pasivno utiče na građane”, kazao je Lazović, te dodao da je optimista i da se nada da je ovo stanje prolazno, ali da mladi nemaju strpljenja.

Na Dodikove najave o otcjepljenju, Lazović je istakao kako ne treba biti opušten kada su te stvari u pitanju, te da su to ozbiljne prijetnje koje poprimaju simpatije građana.

“Ono što Dodik kaže, ne ostaje samo za mikrofonom. Ono što govori ima publiku. S kim god razgovarate u RS-u, iz političkih struktura, ponašaju se kao Milorad Dodik. Problem je što opozicija u RS-u, ne može napraviti korak i distancu od Dodika, te se stiče dojam kako su sve političke strukture u manjem bh.entitetu mobilizirane Dodikom. To što radi Dodik, to je dio jednog igrokaza. Na takve prijetnje i blokade, treba odgovoriti radom. On svojom retorikom udara na Ustav, Zakone i Dejton. Ono što ohrabruje i ulijeva nadu, jesu poruke sa međunarodne scene, gdje kažu da entiteti ne mogu opstati bez Bosne i Hercegovine, te da samo mogu dovesti u pitanje RS”, rekao je Lazović.

Na najave formiranja vojske RS-a, Lazović je upozorio da je to krivično djelo, te da pravosudni organi treba da reaguju na takve tvrdnje.

“Glavni krivac što se Dodiku ovoliko dopušta jeste tužilaštvo. Takve prijetnje dolaze od Člana predsjedništva, koji treba da radi na jačanju institucija, a ne na njihovoj blokadi. On odluku na Oružane snage ne može povući, jer su te odluke donijete u Parlamentarnoj skupštini i koju su donijeli predstavnici dva entiteta. On svojim prijetnjama pokušava sačuvati svoju poljuljanu stolicu”, rekao je između ostalog Lazović.

On je kazao kako nema mirnog razilaženja u Bosni i Hercegovini.

“To je totalistički cilj. Ne smijem ni pomisliti šta bi se desilo, to neće dopustiti ni Međunarodna zajednica. Sam Holburck je kazao nakon potpisivanja Dejtona da on nije savršen i da će se morati mijenjati. Toga je svjesna i Međunarodna zajednica, bila je svjesna i u tom trenutku, ali im se žurilo da zaustave rat”, kazao je Lazović.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.