HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC TONINO PICULA: “Milanoviću ne treba Dodik, Vučić zbog poraza na Kosovu…”

Hrvatski diplomata kazao je i kako Crna Gora stagnira na svom evropskom putu te kako je to “zasluga” nove vlasti.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kritikovao je bivšeg stranačkog lidera i aktuelnog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Picula mu zamjera sastanak s Miloradom Dodikom.

Na pitanje novinara kakve koristi Hrvatska ima od iznenadnog sastanka Milanovića i Dodika, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova nije imao pozitivan komentar.

“Dodik je još u septembru, suprotno Dejtonskom sporazumu, pokrenuo postupak formiranja vojske RS-a. Cijenim svaku dobronamjernu inicijativu za stabilizaciju odnosa unutar BiH, no bojm se da Dodik nije prava adresa za takav razgovor”, izjavio je Picula za Jutarnji list.

Hrvatski diplomata kazao je i kako Crna Gora stagnira na svom evropskom putu te kako je to “zasluga” nove vlasti. Naveo je kako je ova zemlja do kraja mandata ovog sazviva Evropske komisije trebala makar zaključiti svoje pregovore o članstvu.

Za Srbiju je kazao kako svoje unutrašnje kontraverze i probleme nedovršene demokratske tranzicije oblikuje kao pritiske na susjedne zemlje, piše Jutarnji.hr.

“Uz politički monizam, korupciju i činjenicu da će se uskoro morati odreći narativa odbrane srpskih interesa na Kosovu, Vučić je odlučio foku prebaciti na Crnu Goru, kako bi tamo kompenzirao očekivane gubitke. U BiH je naravno, isprobavanje granica tolerancije. Ipak, ohrabruje novi angažman SAD-a na jugoistoku Evrope. EU mora dati svoj doprinos tom obnovljenom interesu za regiju”, izjavio je.

Piciula je prošle sedmice proglašen trećim najutjecajnijim europarlamentarcem u oblasti vanjske politike.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.