MILORAD DODIK PERE RUKE OD MANGUPA U PARTIJI: Otišao je Pavlović, a šta će biti sa Stašom Košarcem i Ljubišom Ćosićem?

U februaru je najavio reviziju članstva SNSD, u julu poručio da će mangupi iz stranke nestati u političkom smislu, a prije nekoliko dana je obećao da podnijeti ostavku svako ko ima problem sa zakonom.

Lider SNSD, Milorad Dodik, odavno najavljuje provjetravanje najjače stranke u RS, ali se malo od toga za sada vidjelo na djelu.

Dan prije nego što je od gradonačelnika Prijedora, Dalibora Pavlovića, iznudio da napiše saopštenje za javnost u kome kaže da podnosi ostavku (zbog kompromitujućih fotografija), Dodik je najavio uvođenje “nove prakse”.

“Uskoro će biti održan partijski sastanak na kojem će biti donesen zaključak da svako protiv koga iz bilo kojeg razloga bude podnesen tužbeni zahtjev za istragu, bude smijenjen”, rekao je Dodik za ATV.

Međutim, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke Dodik je korigovao priču. Poručio je da je stav IK da se “ne može vjerovati tužilaštvu” i da će izgubiti posao samo onaj ko je imenovan iz SNSD, a ko ima pravosnažnu sudsku presudu.

U slučaju Pavlovića, Dodik je dobio aplauz javnosti, čak i one koja mu nije naklonjena, ali je činjenica da ovaj slučaj nije otvoren zbog bilo kakvog kriminala, korupcije ili istrage, nego zbog privatnih stvari koje su isplivale u javnost.

Da stvar bude zanimljivija, jučer je u Prijedoru održan skup podrške Pavloviću, ali izvori Srpskainfo u SNSD tvrde da mu to, ipak, neće pomoći.

“Dodik je od njega tražio ostavku, on je rekao da to prihvata. I biće tako”, kaže sagovornik Srpskeinfo.

Osim toga, spekuliše se o ostavkama još nekih (grado)načelnika iz SNSD, kako zbog odlaska na druge funkcije, ali i zbog toga da bi SNSD na tim prijevremenim izborima “pokazao opoziciji u Republici Srpskoj da je SNSD i dalje najjači, te da drži do morala”. Ukratko, cilj je podizanje rejtinga stranke.

“Jasno je da je ostavku gradonačelnika Prijedora iznudio lider SNSD, pod pritiskom javnosti, i da ona nije plod demokratske zrelosti društva da funkcioneri sami podnesu ostavku zbog neprimjerenog ponašanja ili zloupotrebe položaja. Apsolutno neću biti iznenađena ako Pavlović za kratko vrijeme osvane na nekoj drugoj javnoj funkciji”, kaže za Srpskainfo Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS.

Sigurna je da su u SNSD procijenili da im skandal nanosi štetu u javnosti i to je razlog zašto je Dodik ultimativno zatražio Pavlovićevu ostavku.

“Nema tu nikakvih principa i pročišćenja, jer da je riječ o principima tako isto bi ultimativno zatražio ostavku Staše Košarca zbog korona zabave i zlostavljanja porodice, o čemu je javno govorila njegova bivša supruga, kao i gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Ljubiše Ćosića, zbog ništa manje skandaloznog ponašanja. U čemu je razlika – to što Ćosićevih fotografija nije bilo u medijima nego kruže kroz poruke? Ali, Ćosić je u onom ‘pijanom statusu na Facebooku’ izjavio ljubav Dodiku što je bilo dovoljno za pomilovanje”, kaže Pandurević.

Da se vodi principima koje sada promoviše, dodaje sagovornica Srpskeinfo, Dodik ne bi kandidovao i podržao Miću Kraljevića iz Vlasenice, koji je osuđen za otmicu, i pita se: šta je gore i opasnije po druge – biti u stanju psihičkog rastrojstva ili kidnapovati ljude?

“Što se tiče Dodikove najave, ne treba posebna pamet da se vidi da je to pokušaj pranja od grijeha tokom 16 godina vladavine u kontinuitetu. Mislim da je to samo šut karta za kadrove upetljane u medicinske afere jer je procijenio da i njemu lično to može štetiti, kao i cijelom SNSD, i da je bolje da se distanciraju od tih ljudi. Ne bih isključila mogućnost da je to i pokušaj da se riješi ministra Dragana Lukača koji ima potvrđenu optužnicu”, dodaje Pandurevićeva.

Prema njenim riječima, na taj način se postižu tri cilja, od kojih je prvi disciplinovanje koalicionih partnera koji su klijenti tužilaštava, a drugi provjetravanje SNSD od neposlušnih kadrova.

“I treći je da se Dodik pere i distancira od kompromitovanih kadrova i korupcije, želeći kod birača stvoriti percepciju ‘Dodik je dobar, on nije ništa kriv, ovi oko njega su bagra i radili su loše stvari njemu iza leđa, ali sada će on i njih srediti’. Svi ti ljudi su produkt SNSD i Milorada Dodika i radili su ono što im je sve ove godine bilo dopušteno”, zaključuje Pandurević.

Politička analitičarka iz Banjaluke, Tanja Topić, smatra da sama najava da će biti smijenjen onaj protiv koga bude podnesen “tužbeni zahtjev za istragu” (kasnije korigovano u pravosnažnu presudu) nosi već u sebi nekoliko protivriječnosti i dilema koje ima Dodik.

“Zanimljivo je njegovo javno iskazano nepovjerenje u ‘korumpirano tužilaštvo’, šaljući građanima kontroverznu poruku i otvoreno pitanje ko je kriv za nepostojanje nezavisnih i profesionalnih institucija. Sljedeća dilema koju ima sam sa sobom je da će smijeniti ljude iako se zalaže za presumpciju nevinosti. Meni ova najava predstavlja davno dato obećanje ‘obračuna sa mangupima u sopstvenim redovima’ i ‘provjetravanje i pročišćavanje stranke’ najavljene na nekad davno održanom saboru SNSD u Zvorniku”, kaže Topić za Srpskainfo.

Kaže da slučaj gradonačelnika Prijedora ne bi dovodila u vezu sa ovom Dodikovom inicijativom, jer protiv Pavlovića ne postoji ni tužbeni zahtjev.

“On sam sopstvenu blamažu i moralno posrnuće pripisuje zavjeri opozicije, tražeći krivca u svima drugima bez kritičke samorefleksije. Uprkos tome, Pavlović je poslušni vojnik koji bez pogovora izvršava zapovjed vođe. Sasvim sigurno je da su mnogi drugi izmakli kontroli partije i vođe, a kojih je jedino moguće riješiti se uz ‘tužbeni zahtjev’ za istragu i to ‘korumpiranog tuzilaštva’. Zanimljivo je pitanje da li nam to Dodik nagovještava tužbene zahtjeve, kojih do sada, ako govorimo o najjačoj političkoj partiji u RS nema, možda zbog korumpiranog tužilaštva, što zbog moralne čistoće stranačkog vođstva”, zaključuje Topićeva.

SB

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.